Rahoituksen reunaehdot pakottavat kekseliääksi
Hyvinvointialueilla eletään haastavia aikoja. Rahoitus, jolla katetaan paitsi hyvinvointialueen palvelut, myös erikoissairaanhoidon eli HUS:in kustannukset, tulee hyvinvointialueille tietyn suuruisena ja annettuna.
Hyvinvointialueet eivät voi siis itse päättää rahoituksensa määrästä. Sen sijaan hyvinvointialueet voivat päättää itse, miten ja mihin käyttävät annetun rahoituksen.
Myös investointeihin täytyy hakea valtiolta erillinen lainanottovaltuus, jota ei myönnetä, mikäli hyvinvointialue ei pysty osoittamaan, että toimintaa tehostetaan ja kehitetään kustannustehokkaasti.
Rahoitukseen liittyvät reunaehdot pakottavat hyvinvointialueet uusien ratkaisujen eteen, eikä Keski-Uusimaa tee tässä yhteydessä poikkeusta. Uusia ratkaisuja hyvinvointialueella haetaan esimerkiksi käynnistämällä pilotti Tuusulan Jokelaan.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti kokouksessaan huhtikuun alussa edetä Jokelan sote-yksikön pilotin kanssa. Pilotilla tavoitellaan sitä, että terveysaseman tiloissa tarjottaisiin hyvinvointipalveluita kuntalaisille hyvinvointialueen, Tuusulan kunnan, yritysten sekä yhdistysten tarjoamina.
Yhdistämällä voimat eri toimijoiden kanssa, tilat saadaan hyötykäyttöön ja palveluntarjontaa päästään kehittämään.
Pilotin valmistelut ovat vasta käynnistyneet, mutta hyvinvointialue on suunnitellut Jokelan sote-yksikköön säännöllisesti tarjottaviin palveluihin muun muassa neuvolapalveluita, sairaanhoitajan ja terveydenhoitajan vastaanottoja sekä palveluita niille pitkäaikaissairaille, joilla ei ole mahdollisuutta hakeutua sote-keskuksiin.
Lisäksi tarkoituksena on tarjota muun muassa lääkäripalveluja, lähineuvontaa ja näytteenottoa. Myöhemmin käyttöön otettavan liikkuvan palveluyksikön myötä tarkoitus on tarjota myös suun terveydenhuollon palveluita.
Muut tiloissa toimivat palvelut voisivat olla esimerkiksi hierontapalveluita tai perheiden ja ikäihmisten parissa toimivia yhdistyksiä.
Jokelan sote-yksikkö on tärkeä pilotti paitsi hyvinvointialueella, myös valtakunnallisesti. Kun pilotin kanssa onnistutaan, pystymme säilyttämään yhä paremmin lähipalveluita hankalasta taloustilanteesta ja palveluverkon supistuspaineista huolimatta. Siksi siinä on myös tärkeä onnistua.
Kirjoitus on pääkirjoitus Keski-Uudenmaan aluevaltuustoryhmän Sinituuli -lehdessä, jonka voi lukea kokonaisuudessaan täältä: https://digi.lehtisepat.fi/Kokoomus_Uusimaa/Keski-Uusimaa_1_24/index.html#p=1